fbpx

Lijst met tekenbenodigdheden

Je hebt onderstaande materialen nodig om de tekenoefeningen uit te kunnen voeren:
Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

   

Potloden (3b - 2h)

 
 • We werken met grafiet tekenpotloden van verschillende hardheid in de range 3b tot en met 2h. Grafiet heeft als beperking dat het grijs is en de neiging heeft te gaan glimmen. Als je ook zwarte accenten wil tekenen die niet glimmen, dan kan je het best ook nog een setje Mars Lumograph Black potloden kopen van het merk Staedtler.

Houtskool

 
 • Houtskool. Je kan tekenhoutskool in verschillende dikten kopen. Het beste is om een setje dun tekenhoutskool te kopen voor het tekenen van lijnen en dik houtskool voor het tekenen van vlakken.

Conté krijt zwart en wit

 
 • Zwart en wit krijt. Het beste zijn de  krijtjes van het merk Conté à Paris. Dus geen krijtpotloden. Kies hardheid 2B. De Conté à Paris krijtjes zijn niet vet en niet te zacht. Je kan de krijtjes los kopen.

Krijtpotlood

  Een krijtpotlood waarmee je details in je krijttekening kan aanbrengen. Zwart en wit. Hier is alleen een wit krijtpotlood afgebeeld.

Puntenslijper

 
 • Een eenvoudige puntenslijper voldoet, als hij maar altijd scherp is. Koop er eventueel reservemesjes bij.

Tekenplank

 
 • Een eenvoudige tekenplank. Daar klem je je tekenpapier op als je tekent. Je kan ook zelf een plank (laten) zagen en het papier met een losse klem vastzetten. Zorg dat de plank groot genoeg is voor A3 papier.

Zoeker

 
 • Een zoeker. Dat is een handig instrument om de juiste compositie van een portret te bepalen. Je kijkt dan door de zoeker naar het model en bepaalt de positie van het model. Een zoeker kan je zelf maken van grijs of zwart gekleurd karton en paperclips..

Tekenpapier

 
 • We gebruiken standaard wit tekenpapier van A4 formaat. Je kan daarvoor een pak goedkoop kopieerpapier gebruiken. Het papier mag niet te glad zijn. In sommige oefeningen werken we met zwart en midden-grijs papier. Dat kan je in kleine hoeveelheden kopen. Bijvoorbeeld in een blok.

Schaalverdeler

 
 • De schaalverdeler is voor het nauwkeurig meten van het model of het voorwerp dat je op afstand tekent. Hij moet scherpe punten hebben. Dus niet die van het merk Derwent, want die is te grof. Een goede schaalverdeler is prijzig. Als je de aanschaf te duur vind, kan je voor het meten ook een gewoon tekenpotlood of een passer of een breinaald gebruiken. Je vind de schaalverdeler met scherpe punten als je op Goggle zoekt onder "Accurasee proportional divider".

Passer

 
 • Een passer. In plaats van de schaalverdeler. Die is met zijn scherpe uiteinden net zo precies bij het meten, en zeker veel goedkoper. Maar de passer werkt toch minder handig dan de schaalverdeler.

Breinaald

 
 • Een breinaald. Ter vervanging van de schaalverdeler. Minder exact maar werkt ook voor het meten op afstand.

Vlakgum

 
 • Een vlakgum. Dat is het gewone ouderwetse gummetje. Zo'n gum is geschikt voor het weghalen van grotere delen van je potloodtekening. Koop wel een goede kwaliteit gum dat niet vlekt en niet uitdroogt. Wij hebben goede ervaring met het gum "Staedtler Mars Plastic". 

Kneedgum

 
 • Kneedgum heb je nodig voor het fijnere werk of als je met houtskool of krijt werkt. Op den duur raakt het kneedgum verzadigd met grafiet en koolstof en moet je een nieuwe aanschaffen.

Potloodgum

 
 • Een potloodgum, daarmee kan je heel precies kleine correcties in je tekening aanbrengen.

Doezelaar

 
 • Een doezelaar is heel goedkoop. Koop een aantal in verschillende maten. Je gebruikt de doezelaar om onregelmatig getekende vlakken of arceringen te egaliseren. Daarmee kan je ook mooie overgangen maken in toonwaarden.

Liniaal

 
 • Een lineaal heb je maar weinig nodig. Maar soms kan het handig zijn om verhoudingen of hoeken precies af te zetten op je tekenpapier.

Loodlijn

 
 • Een loodlijn. Ook die heb je niet vaak nodig. Je gebruikt hem om er zeker van te zijn dat een lijn of afstand precies verticaal is. Je kan de loodlijn makkelijk zelf maken: een draad met een gewicht eraan.

Fixeermiddel

 
 • Fixeermiddel, voor als je een mooie houtskool- of krijttekening wil bewaren. Het zit in een spuitbus. Koop geen dure speciaalfixeer, want goedkope haarlak voldoet even goed.

Stopwatch

 
 • Een stopwatch. In een aantal oefeningen werk je op tijd. Dan is een stopwatch handig. Maar je kan ook gewoon je horloge of een klok gebruiken.

Lamp

 
 • Een lamp gebruik je voor scherpe belichting van je model, zodat je een groot bereik in toonwaarden krijgt van zwart tot helwit. Je kan het beste een dimbare led-lamp op statief gebruiken. Zorg ervoor dat je een lamp hebt waarvan ook de kleurtemperatuur van het licht instelbaar is, en die (ook) op batterij werkt.

 

X


Je kan de oefeningen kopen als uitprintbaar pdf-bestand voor 99 eurocent per stuk inclusief btw.

Klik daarvoor in de oefening op het tabblad KOOP